Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na maanden van vooruitkijken en wachten is het dan eindelijk zover. Ik zit in Spitsbergen! Waar mijn eerste blog vooral globaal beschreef wat er van augustus tot december stond te gebeuren en hoe dit exchange programma tot stand kwam, zullen de blogs vanaf nu meer gedetailleerd zijn en bestaan uit de ervaringen die ik hier opdoe.

Voorbereiding
Nadat ik aangenomen werd bij UNIS (het universiteitscentrum in Spitsbergen) moesten er nog veel dingen geregeld worden. Dit geregel bestond aanvankelijk voornamelijk uit documenten verzamelen en opsturen. Het meest opmerkelijke document dat ik aan moest vragen en mee moest nemen was de VOG, een Verklaring Omtrent het Gedrag. Deze is nodig om hier in Spitsbergen een schietcursus te kunnen volgen.

Een kleine greep uit de aangeschafte spullen voor het avontuur op Spitsbergen. Een nieuwe rugzak, thermofles, enkele handige en kleine hygiëneproducten, vitamine D pillen en warme, wollen sokken.

De laatste paar weken, sinds ik terug ben uit Oostenrijk, bestond het voorbereiden voornamelijk uit het verzamelen van spullen. Skikleding van de zolder halen, een paar nieuwe bergschoenen kopen, een nieuwe rugzak kopen en niet te vergeten: vitamine D pillen voor de maanden dat het donker is!

De Skyline van Oslo in beeld.

De reis
Afgelopen vrijdag om 14:15 vertrok ik dan met een studiemaat naar Spitsbergen. Om 16:00 landden we op het vliegveld van Oslo. Omdat we een lange overstaptijd hadden (het vliegtuig naar Longyearbyen vertrok pas om 22:30), gingen we even met de trein naar het centrum van Oslo. Hier hebben we wat rondgelopen en het een en ander bekeken, maar er viel niet bijster veel te beleven. Dit was niet in de laatste plaats omdat het halve centrum afgezet was omdat het dak van een gebouw was ingestort door de storm die er op dat moment overtrok.

De zee rondom Oslo was erg onrustig vanwege de storm.
Deze brug, bestaande uit een aantal drijvende eenheden, bewoog flink op het onrustige water. Met regelmaat werden mensen die eroverheen liepen verrast door een flinke golf water.

Na wat gegeten te hebben, vertrokken we weer naar het vliegveld van Oslo. Toen we kort voor 23:00 opstegen, was het al een tijdje donker. Hoewel we in het midden van de nacht vlogen, lichtte de horizon richting het noorden steeds verder op. Een hele bijzondere gewaarwording! Toen we er bijna waren, iets over 1:00 ’s nachts, was het volledig licht. Afdalend door een dik wolkenpakket kwamen we aan in een mistig Longyearbyen. De temperatuur van een graad of 7 was voor mij persoonlijk een verademing na de 36 graden in Nederland de afgelopen week. Nadat we waren aangekomen bij in ons verblijf in Nybyen (helemaal achterin het dal van Longyearbyen) en onze spullen gepakt hadden, was het tijd om te gaan slapen. Inmiddels was het tegen vier uur ’s nachts, maar nog altijd was het licht buiten.

Zie hier hoe het tijdens de vlucht van Oslo naar Longyearbyen steeds lichter werd.
En ook om half 4 ’s nachts was het nog altijd licht.

De eerste indrukken
Gisteren hadden we tijd om de boel te verkennen. We zijn dan ook naar het “centrum” van Longyearbyen gelopen. Vanaf ons verblijf in Nybyen is dit een klein halfuur lopen. Als eerste gingen we naar de supermarkt om inkopen te doen. Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat de prijzen in de supermarkt hier verschillen met de prijzen in bijvoorbeeld Nederland. Allereerst is Noorwegen een welvarend land, waardoor de prijzen hier gemiddeld sowieso wat hoger liggen. Daarnaast moet alles naar Spitsbergen verscheept worden, wat ook weer extra kosten met zich meebrengt. Daarentegen heb je in Spitsbergen dan wel weer het voordeel dat er geen belasting op de producten wordt geheven. Uiteindelijk komt dit alles erop neer dat vlees, zuivel en verse groenten erg prijzig zijn. Ingevroren voedsel, blikvoedsel en vis is daarentegen weer erg voordelig. Na ons bezoek aan de supermarkt hebben we gesproken met mensen die hier een zomersemester hebben gevolgd. Zij hadden nog een aantal tips en zeker ook mooie verhalen voor ons.

Uitzicht over Longyearbyen vanuit Nybyen.
Het gezellig drukke centrum van Spitsbergen. Hier zijn onder andere de bar en de supermarkt te vinden.

Gisteravond zijn er nog een aantal mensen aangekomen en vandaag hebben we met deze mensen een wandeling gemaakt om de restanten van een van de achtergebleven kolenmijn te bekijken. Ook hebben we nog wat boodschappen gedaan en geluncht in een bar. De prijzen in de bar waren -mede dankzij studentenkorting- prima.

Een restant van een kolenmijn.
Longyearbyen gezien vanaf de kolenmijn.
Een waarschuwing vanwege de mogelijk instabiliteit van de mijn.
De Kolenmijn van bovenaf gezien. Links in beeld zie je ook de hotels en studentenonderkomens die in Nybyen liggen.
En de kolenmijn van dichtbij gezien.

Begin van de studie
Morgen moeten we om half 9 op UNIS zijn. Dan vangt onze studie aan met twee dagen veiligheidstraining en schietcursus. Vanaf woensdag zullen we dan vakinhoudelijk bezig zijn met de vakken Polar Meteorology & Climate en Polar Ocean Climate. Ik heb erg veel zin in de studie en daarnaast kijk ik persoonlijk erg uit naar het invallen van de winter; ik ben benieuwd wanneer we de eerste sneeuw en temperaturen onder het vriespunt gaan zien.

De komende dagen blijft het weer hier zoals het vandaag en gisteren was: bewolkt met af en toe wat ruimte voor de zon. Vanaf woensdag wordt het weer bewolkter en daalt de temperatuur iets. Op de winter moeten we nog even wachten.

Bron: www.yr.no; de Noorse weerdienst.

Tot zover de blog met het oog op de reis, aankomst en eerste indrukken. Er zullen de komende maanden zeker nog meer blogs gaan volgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 449 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Aankomst in Spitsbergen”

 • P.P. van den Broek
  12 augustus 2018 at 21:47

  Mooie en leuke blog Daan!

 • Ineke
  12 augustus 2018 at 22:52

  Leuk om je zo te volgen. Top!

 • Bertil Blaas
  13 augustus 2018 at 09:59

  Daan, het is schitterend en boeiend. Groeten.

  • Daan van den Broek
   13 augustus 2018 at 20:59

   Bedankt voor de mooie reacties!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier