Aanhoudende sneeuwval in Oostenrijk

0

Sneeuw van betekenis in Oostenrijk

Terwijl de westelijke Alpen profiteren van een hogedrukgebied nabij de Golf van Biskaje heeft vooral Oostenrijk te maken met een frontale storing. Hierdoor valt er vooral in de oostelijke Alpen sneeuw van betekenis en staat er bovendien een krachtige tot harde noordwestelijke wind

Weersituatie algemeen
Een 1036 hpa sterk hogedrukgebied met positie nabij de Golf van Biskaje beïnvloed op een positieve manier het weer in de Franse en westelijke Alpen. Het is hier droog en vrij zonnig wintersportweer maar er staat wel tijdelijk een vrij krachtige noordwestelijke wind. Aan de Alpen zuidzijde is het vanwege Nordföhn eveneens vrij zonnig maar tegelijkertijd ook erg zacht. De oostelijke Alpen liggen onder de invloed van een frontale storing die op uitgebreide schaal voor sneeuwval zorgt
 
Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2-3 (geel-oranje). In oostelijke Alpen boven de 800 meter gladheid door sneeuwval met kans op stuifsneeuw en sneeuwduinen
 
Weerpraatje
Na weer een vrij zonnige wintersportdag in grote delen van de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen blijft het op termijn vrij stabiel in deze delen van de Alpenregio. Opvallend waren vooral de hoge maximum temperaturen gisteren in delen van de Dolomieten en Italiaanse berggebieden, waarbij door de föhnige omstandigheden aan de lijzijde hoge waardes werden behaald. Locarno-Magadino (200m) was met 20,1 gr C de lijstaanvoerder. Andere hotspots waren Stabio (350m) met 19,5 gr C, Bellinzona (225m) met 19,2 gr C en Lugano (270m) waar de thermometer uitkwam op 19,1 gr C. Na het weekend zal de nordföhn overigens langzaam in kracht af gaan nemen zodat deze hoge waardes voorlopig tot het verleden gaan behoren.
 
Oostenrijk in de sneeuw vandaag
Onze ogen zijn vandaag vooral gericht op de oostelijke Alpen en dan met name de Oostenrijkse wintersportplaatsen. Een lagedrukgebied trekt via de Oekraïne richting het noorden van de Zwarte Zee. Aan de westflank van dit systeem trekken in een krachtige noordwestelijke stroming gestoorde en vochtige luchtmassa’s richting de Oostenrijkse Alpen noordzijde. Deze lucht wordt vervolgens gedwongen geforceerd te gaan opstijgen waardoor er een nordstau situatie zal gaan ontstaan.


Storing in beeld die vooral in Oostenrijk sneeuw van betekenis opleverd

Het zwaartepunt van de sneeuwval loopt vanuit de omgeving van Salzburg via Ober-Österreich richting het noordwesten van de provincie Steiermark. Gemiddeld kan er vandaag zo tussen de 20 en 60 centimeter aan sneeuw gaan bijvallen, waardoor de pistecondities nog eens aanzienlijk kunnen gaan verbeteren. De sneeuwvalgrens schommelt over het algemeen zo tussen de 800 en 1200 meter en kan door neerslagafkoeling lokaal zelfs nog iets lager gaan uitkomen. In de westelijke Alpen is het vandaag wederom vrij zacht en staat er een vrij krachtige noordwestelijke wind waarbij het nulgradenniveau rond de 2700 meter schommelt. Op 3000 meter vriest het ongeveer een graad of 2 en op 4000 meter komen de thermometers ongeveer uit op -7 gr C. In de oostelijke Alpen is het aanzienlijk kouder waarbij we het nulgradenniveau ongeveer terugvinden rond de 1400 meter. Op 2000 meter hoogte vriest het hier ongeveer 2 graden en op 3000 meter komt het kwik niet boven de -5 gr C uit. In combinatie met de flink aanwezige noord tot noordwestelijke wind is het hier hogerop onaangenaam koud. Daarbij zijn de zichtwaardes ook nog eens niet optimaal dus niet een echt prettige dag in het hooggebergte!


Gezinsplaatje in de omgeving van Niederau Tirol gisteren. @Sneeuwhoogte App

 
Verdere vooruitzichten
Op zondag en maandag blijft het in de westelijke Alpen aanhoudend zacht en vrij zonnig. Het hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje weet van geen wijken en heeft daardoor een stabiele werking op het Alpenweer . Vooral op zondag zijn de luchtdrukverschillen nog vrij groot in deze omgeving waardoor de noordwestelijke wind aardig blijft doorstaan. Ook de provincies Vorarlberg en het westen van Tirol komen iets meer onder de invloed van het Biskaje hoog te liggen waardoor hier ook iets meer zon te verwachten is. De rest van de oostelijke Alpen blijven vooral aan de noordzijde gevoelig voor meer bewolking, maar sneeuw van betekenis wordt hier niet meer verwacht.. De Alpenzuidzijde blijft er onverminderd zonnig bijliggen op termijn, maar doordat de Nordföhn eruit gaat wordt het hier langzamerhand wel iets koeler.


Prognose voor 10 januari waarbij er zich wederom sneeuwkansen gaan aandienen

Nog iets verder de volgende week in kijkend zien we wederom een portie koude onstabiele lucht naar de Alpen uitzakken. Tegelijkertijd trekt zachtere maritieme lucht via noord Frankrijk richting de noordwestelijke Alpen. Op het grensvlak van deze twee totaal verschillende luchtsoorten kan er wederom een sneeuwrijke situatie gaan ontstaan. Boven de Adriatische Zee snoert zich ook nog eens een secundaire lagedrukkern af wat ook iets is om in de gaten te gaan houden. Dynamisch weer dus eind volgende week waarbij Johann en ik weer leuke situaties aan U kunnen gaan voorleggen!


Obertauern (1740m) nabij Salzburg vanmorgen. Flinke sneeuwval 

 
Winter Nederland
Het is en blijft voorlopig aanmodderen met de “winter” in Nederland. Een vrij kleverig hogedrukgebied in de omgeving van Bretagne/Golf van Biskaje zorgt dat de wind aanhoudend in de zachte westhoek blijft zitten. Aan de westflank van dit systeem worden met een omweg vanuit zuidelijke breedtegraad onverminderd maritiem subtropische luchtmassa’s naar west Europa getransporteerd. Toch gaat er in loop van de week iets veranderen in de luchtdrukverdeling. Rond het midden van de week bouwt zich een hoogterug op van Schotland richting Scandinavië. Het gevolg hiervan is dat aan het einde van de week met een noordoostelijke stroming koude vrieslucht richting de lage landen kan gaan uitstromen. De modellen voorzien op dit moment dat rond volgende week zaterdag de temperaturen niet meer boven het vriespunt kunnen gaan uitkomen. In hoeverre de winter een blijvertje is moeten we nog maar afwachten want de situatie oogt erg broos. De rugas van het hogedrukgebied verplaatst zich namelijk al snel richting het Verenigd Koninkrijk waardoor de stroming al weer snel terug lijkt te gaan draaien naar een meer ongunstige noordwest component. Hierdoor lijkt de mini koudegolf alweer snel aan zijn einde te gaan komen. De komende dagen zullen moeten gaan uitwijzen hoe het daadwerkelijk zal gaan uitpakken tegen die tijd en spannend is het in ieder geval wel. Johann houdt U hier de komende dagen met veel plezier verder van op de hoogte!

@Alpenweer Twitter

©Johann Geers / ©Micheal van der Poel /@Sneeuwhoogte.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

vier × vier =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.