Aanhoudend achtbaan-weer

0

Algemeen:
Achter een warmtefront stroomt vandaag met een krachtige westelijke hoogtestroming aanvankelijk nog zeer zachte vochtige en later drogere lucht over de Alpen uit. Zondag volgt achter een koufront markant koudere  lucht.

Nadat gisteren met harde tot stormachtige winden al een eerste portie vochtigere en ook zachtere lucht over de Alpen uitstroomde gaat de atmosfeer er vandaag nog eens een schepje bovenop doen. Met harde tot stormachtige winden wordt  zeer zachte lucht aangevoerd, enige voordeel is dat de lucht wat droger wordt en het in ieder geval niet “warm water” zal gaan regenen. Anti-winterse toestanden dus en wanneer de zon er bij komt dan lijkt het eerder voorjaar den “Hochwinter”. Verder ook vandaag weer die harde tot stormachtige wind met in de bergen windpieken die orkaankracht kunnen halen. Misschien een idee om morgen (wisseldag) de ski’s nog even in de koffer te laten en gewoon even lekker uitwapperen of achter het vensterglas lekker genieten van het zonnetje.


Onaangename stormachtige wind over de pistes van
Cervinia (Aosta) gisteren

Met het binnendringen van de nog zachtere lucht ging de neerslag afgelopen nacht tot op grotere hoogte steeds meer in regen over. Gisteravond laat hier in Oberwallis plensregen tot 2100 meter en op de Simplonpas (2010m) maar liefst +4.2°C. Tegelijkertijd in Frutigen (Berner Alpen, 780m) +15 graden en ook het hier nabijgelegen Gondo (870m) meldde +15°. Om het geheel nog even te completeren: Konkordiahütte (2550m) en Mittelallallin (3500m) beide in Oberwallis windsnelheden (pieken) tussen de 150 en 200km/h.

Tja, Frau Holle is door het dolle (aan het dollen) en niet alleen bij ons. Ook in de landen rond de Middellandse Zee weten ze niet wat ze overkomt. Sneeuw tot in Libanon, Israel en Egypte en ook in delen van Griekenland weten ze weer hoe een dik pak sneeuw eruitziet. En natuurlijk meteen dan ook nog maar even Turkije meepakken, deels lag de sneeuw er gisteren meer dan een meter hoog!


Turkije, lokaal viel in de hogere delen meer dan 100cm Neuschnee.
Foto vanuit Inebolu, Kastamonu (Zwarte Zee) foto @Iskender Şengör

Onstuimig en extreem zacht
Vandaag zal de sneeuwvalgrens uiteindelijk tussen de 2000 en 2200 meter komen te liggen en in de meeste gevallen al liggen. Op een hoogte van 2000 meter wordt het een graad of 5 en het nulgradenniveau ligt ergens in de buurt van de 3000 meter (!). Diegenen die in de dalen of het Alpenvoorland verblijven kunnen “genieten” van voorjaarsachtige temperaturen die lokaal tot 17 a 19 graden stijgen. Daar waar de wind minder doorkomt, zoals aan de Alpenzuidkant, blijft de temperatuur wat achter. Naast de extreem hoge temperaturen dan ook nog eens die onaangename wind die in de bergen stormkracht zal bereiken met op de hoogste pieken windsnelheden tussen de 150 en 180km/h. (orkaankracht). Veel berg (ski) gebieden zullen morgen dan ook hun activiteiten moeten staken of al niet eens de liften opstarten. Door de stormachtige wind zal de sneeuw die met name de afgelopen nacht in het hooggebergte (boven de 2200m)  is gevallen sterk verwaaien waardoor het lawinegevaar ook zal gaan toenemen (niveau 3 tot 4). Hou dus vooral morgen en ook overmorgen de (lokale) berichtgeving goed in de gaten.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)


Ook in het Klein Walser Tal vannacht regen, nu is het wachten op de sneeuw
die morgen zal gaan vallen – via Twitter HausWalserBerge

In de avond en nacht gaat de bewolking vanuit het (noord)westen weer dikker worden gevolgd door nieuwe neerslag. De neerslag hoort bij een koufront dat zondag de Alpen overtrekt. Aanvankelijk regent het nog tot een hoogte van  2000 meter maar vrij snel daalt de sneeuwvalfrensv an noordwest naar zuidoost tot 1500 meter en zondag overdag tot in de dalen. Tijdens passage van het koufront gaat de wind overals nogmaals aantrekken tot stormkracht met in de bergen weer zeer zware windstoten. De meeste neerslag zal langs de Alpennoordkant gaan vallen en lokaal kunnen de neerslaghoeveelheden flink variëren (sterk afhankelijk van de orografie, windrichting en Staueffecten).


GFS voor middernacht, het koufront met de neerslag nadert de Alpen

Algemeen zal het koufront langs de gehele Alpennoordkant tussen de 10 en 30cm gaan opleveren, althans als het aan het ECMWF ligt, het GFS komt met 10 tot 40cm en lokaal in de centrale Oostenrijkse Alpen tot 50cm. De Alpenzuidkant krijgt nauwelijks wat mee van het koufront en veelal blijft het hier door een opkomende sterke Nordföhn gewoon droog.

Dinsdag adempauze
Maandag neemt de neerslag snel af, wolkenvelden trekken over en in de loop van de dag kan het gaan opklaren. De wind neemt geleidelijk ook in kracht af maar zal vooral aanvankelijk nog behoorlijk doorstaan. Dinsdag belooft een heel aardige dag te worden met vooral in de eerste helft van de dag ook zon. Omdat er op nadering van een volgend koufront aan de voorzijde eerst weer wat zachtere lucht binnenstroomt zullen de temperaturen weer duidelijk hoger gaan uitkomen. Dinsdagavond -nacht wordt de bewolking weer dikker en gaat her vervolgens opnieuw regenen en sneeuwen. Aanvankelijk ligt de de sneeuwvalgrens rond de 1700 meter, deels ook nog lager, om vervolgens weer naar 1000 tot 800 meter te dalen. Woensdag is het over het algemeen bewolkt en kan er boven de 800 tot 1000 meter wat sneeuw vallen. De wind zal vooral woensdag weer prominent aanwezig staan.


Neerslag(verdeling) volgens het WRF model tot 16 januari cumulatief

Kouder met sneeuw
Donderdag trekt van het westen uit een een tussenhoog over de Alpen, het wordt tijdelijk weer even iets zachter, droger en  in de ochtend zou de zon vooral naar het oosten toe nog even wat ruimte kunnen krijgen. Lang zal het echter ook ditmaal niet duren. Uitgaand van een volgende actieve depressie die dan met zijn kern ten zuidwesten van Noorwegen wordt verwacht nadert een volgen koufront met bewolking en sneeuw de Alpen. De koudere lucht en neerslag zal rond het middaguur de westelijke Alpen binnen lopen en in de middag en avond verder door trekken. Vrijdagnacht en vrijdag overdag valt er in het gehele Alpengebied (periodiek) sneeuw waarbij de sneeuwvalgrens van 1000 meter geleidelijk tot in de dalen zal zakken.


GFS donderdag, koudere vochtiger lucht gaat over grote delen van west
Europa en de Alpen uitstromen….


..daarbij nemen de sneeuwkansen in het gehele Alpengebied sterk toe. GFS
voor donderdagavond

In het weekend stroomt met een verder van noordwest naar noord tot noordoost draaiende hoogtestroming nog koudere polaire lucht binnen. Het is meest bewolkt en steeds weer kan er sneeuw of sneeuwbuien vallen. De sneeuwvalgrens bevindt zich dan tot in het laagland. Maandag belooft een (zeer) koude winterdag te gaan worden. Door de invloed van een overtrekkend tussenhoog gaat het bij opklaringen in de nacht en ochtend matig tot streng vriezen en in de hoger gelegen dalen als ook in het hooggebergte vriest het zeer streng. Wel is er dan weer wat meer ruimte voor de zon.


GFS ensembles prikpunt Salzburg

Ook op de langere termijn lijkt het koude weer aan te houden waarbij er ook steeds weer sneeuw vallen zal. Verantwoordelijk daarvoor is een sterke noordwestelijke hoogtestroming met een vrij zuidelijk verlopende polaire jet. In plaats van steeds de warme kant van het geheel zitten we nu aan de koude kant. Zou Thialf  dan toch nog iets moois voor ons in petto hebben, lijkt er sterk op temeer alle weermodellen deze ontwikkelingen ondersteunen. We gaan echter, ervaren als dat we inmiddels zijn geworden, niet te vroeg juichen en eerst nog maar eens even door deze warme fase heenkomen. Fijne dag en tot morgen maar weer, hopelijk ook dan weer met winterse input. Ciao vanuit Rosswald (in de wolken en veel te zacht)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

vijf − 4 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.