Advertentie 

Algemeen: onder invloed van een hogedrukgebied boven de Noordzee rustig weer in de noordelijke Alpen. Wel is daar veel hochnebel aanwezig. Langs de zuidkant van de Alpen is het vandaag wisselvalliger door een storing in de buurt van Portugal. In de loop van de week draait de stroming naar het zuiden waarmee warmere lucht wordt aangevoerd. Daarmee lijkt het weer de komende week bijna zomers.

Weer gaat mee in zomertijd

Vandaag is de zomertijd officieel ingegaan, ook in het Alpengebied. Dat betekent dat de klok weer een uur vooruit gezet mag worden. Al staat ‘zomerweer’ wel voor de deur, vandaag is het toch nog lang niet overal zomers. Grote delen van de Zwitserse Alpen en ook delen van de noordelijke Oostenrijkse Alpen hebben last van ‘hochnebel’. Deze lost in de loop van de dag langzaam op, waarna de zon zich ook laat zien. Daarbij staat in de noordelijke Alpen ook een stevige Bise (oostenwind).

En in het zuiden van de Alpen valt vooral in de ochtend en avond wat neerslag, boven 1700 meter als sneeuw. In de middag zijn er ook voor de zuidelijke Alpen flinke perioden met zon.

Ten zuiden van een hogedrukgebied boven de Noordzee staat een stevige oostelijke stroming boven de Alpen. Lagedruk in de buurt van Portugal zorgt voor wat meer wisselvalligheid bij de zuidelijke Alpen.

Hochnebel reikt tot hoge hoogten

Bijzonder aan de hochnebel is dat deze een behoorlijk hoge top heeft. Op de Bettmeralp (Zwitserland) op 2600 meter hoogte was de top van de hochnebel nog duidelijk te zien op ongeveer 2400 meter hoogte. De hochnebel brengt voor veel plaatsen dus een grijze start van de dag.

Unten grau! Ook in Bern hing vanochtend hochnebel. Aan de structuren is te zien dat het om relatief hoge hochnebel gaat. Bij lage wolken is de hochnebel vaak een egaal wolkendek. Bron: swisswebcams.ch

Ook in Oberwallis vanochtend dichte hochnebel. Bron: Meteo Oberwallis.

… Und oben blau! Op de Bettmerhorn pieken de bergen net boven de hochnebel uit. Bron: Meteo Oberwallis.

Waarschijnlijk heeft de hochnebel moeite om vandaag op te lossen, maar het zal uiteindelijk op de meeste plaatsen wel gebeuren. Alleen in de westelijke Zwitserse voor-Alpen (omgeving Bern-Zürich) blijft het wat langer bewolkt. Het wordt in de dalen maximaal 13 graden.

Dubbele storing voor de zuidelijke Alpen, maar toch niet zo slecht weer

Voor de zuidelijke Alpen  zijn twee storingen van belang. Eerst zorgt een storing boven de zuidelijke Alpen voor wat buien daar. Dat geldt vooral voor de zuidelijke Zwitserse Alpen. In de zuidelijke Oostenrijkse Alpen schijnt de zon al meer. In de middag wordt het ook in de Zwitserse Alpen tijdelijk droger en zonniger. En met temperaturen van ongeveer 16 graden in de dalen is het prima weer om erop uit te gaan.

Maar in de namiddag en avond bereikt een nieuwe storing de zuidelijke Alpen vanuit het noorden. Deze storing is voor de noordelijke Alpen niet van belang. Maar wanneer de storing in de namiddag en avond de zuidelijke Alpen bereikt, veroorzaakt deze storing daar opnieuw wat regen. Dat geldt dan ook voor de zuidelijke Oostenrijkse Alpen. Boven 1700 meter valt de neerslag als sneeuw.

De Alpen liggen ingeklemd tussen twee storingen. De zuidelijke storing veroorzaakt in de ochtend buien in de zuidelijke Alpen. De noordelijke storing is eerst zwak, maar versterkt als deze naar het zuiden trekt. Deze zorgt in de avond voor de zuidelijke Alpen voor regen en sneeuw.

Lente in aantocht!

Morgen gaat de lente in een hogere versnelling. De wind draait op maandag naar het zuiden. Daarmee wordt warmere en drogere lucht naar de Alpen gebracht. De dag begint hier en daar nog wel met wat lage bewolking, maar die lost in de ochtend vrij snel op. Daarna volgt een dag met veel zon en het blijft droog. De maxima liggen in de dalen rond 17 graden.

Met hogedruk ten noorden en oosten van de Alpen komt een zuidelijke stroming op gang. Die brengt drogere en warmere lucht naar de Alpen.

De zomerse climax

Op dinsdag doet de lente er nog een schepje bovenop met temperaturen die op veel plaatsen in de dalen richting de 20 graden gaan! Daarbij is ook veel ruimte voor de zon.

Ook de dagen erna blijft het op-en-top lenteweer met volop zonneschijn en op donderdag zelfs gemiddeld 21 graden in de dalen.

Voor de ski-omstandigheden betekent de warmte voor de lager gelegen delen niet veel goeds. De nulgradengrens gaat omhoog naar rond 3000 meter. En met de zon die steeds krachtiger wordt smelt de sneeuw vooral in de lager gelegen gebieden relatief snel. De sneeuw wordt ook papperiger.

In Rosswald is de sneeuw in de lager gelegen delen de afgelopen dagen door de vele zonneschijnen hoge temperaturen al wat papperiger geworden. Komende week wordt de sneeuw nog papperiger.

Toch is het natuurlijk met de vele zonneschijn wel perfect skiweer op de hogere hellingen. En omdat daar vaak nog meer dan genoeg sneeuw ligt zit het met de sneeuwomstandigheden hogerop ook relatief goed. Wel wordt de sneeuw wat papperig door de hoge temperaturen.

Groeten uit een grijs Wageningen!

Opvallend detail

Opvallend is dat de hochnebelgrens in de Bettmeralp in de ochtend wat gestegen is. Vergelijk de foto eerder in het bericht maar eens met het plaatje hieronder.

Opvallend: het nieuwe webcambeeld van de Bettmeralp laat zien dat de hochnebelgrens daar verder gestegen is.

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

(Visited 319 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier