Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een kougolf breidt zich uit over Europa. Vandaag zorgt een koufront voor sneeuwval in de Alpen. Door de noordelijke stroming is er sprake van Nordstau, waardoor vooral aan de noordkant de meeste sneeuw verwacht kan worden. De kou blijft de komende paar dagen nog even aanhouden en zorgt voor een opmerkelijke sneeuwval op meerdere plekken in Europa voor deze tijd van het jaar.

Alpen
Gisteren was het begin van de kougolf al goed merkbaar. De dag begon overwegend bewolkt in de Alpen met in het zuiden af en toe nog wat opklaringen. In het noordwesten van de Alpen was er wat neerslag met een sneeuwvalgrens dalend van 2000m naar 1500m richting de avond. Vaak was het zicht beperkt en stond er een frisse wind uit noord tot noordwestelijke richting.

CgwCC4ZWYAEC_Tn


In het noordwesten van de Alpen viel gisterenavond al winterse neerslag
zoals hier in de noord Franse Alpen, La Plagne bij Roche de Mio via twitter

13082514_1802735109949582_1519048775573872342_n


Een koude golf breidt zich uit in zuidelijke richting. In Noord-Italie bij Bolzano viel gisterochtend al zo’n 40 cm sneeuw!
Foto: Centro Meteorologico Lombardo

13029554_1185568024809460_7633645461618137764_o

In Warth Schroken in Oostenrijk sneeuwt het op dit moment! Via foto-webcam.eu

13077036_814292882010148_8620021590932253867_n

Het hoge drukweer dat afgelopen week ook voor vele zonnige perioden zorgde lijkt even voorbij.
Rekening moet worden gehouden met nachtvorst die schade kan toebrengen aan bloeiende planten
.
Foto via facebook Bergrettung Salzburg

Vandaag zet de dalende trend in de temperatuur verder door en kan er meer sneeuw verwacht worden. Door een sterke noordelijke stroming met lucht van Arctische oorsprong is er sprake van een Nordstau weersituatie. Vooral de noordkant van de Alpen kan er sneeuw verwacht worden. De sneeuwvalgrens bevindt zich tussen de 500-1000m dat erg opmerkelijk is zo eind april! Aan de zuidkant en westkant van de Alpen is de zon meer te vinden. De meeste sneeuw zal er vandaag gaan vallen aan de noordkant van de Alpen veroorzaakt door een overtrekkend koufront. Zo kan er bijvoorbeeld in het Vorarlgebergte zo’n 30 tot 40 cm verwacht worden tot morgenochtend. Ook de dagen daarna zijn vergelijkbare en met een stevige en frisse wind en vooral slecht zicht aan de noordkant en rond de Alpenhoofdkam. Verder is opvallend ook de sneeuwval in de middelgebergtes en delen van Italië waar ook nog aardig wat kan gaan vallen. Verder moeten mensen hier rekening houden met nachtvorst voor bijvoorbeeld bloeiende fruitbomen die hierdoor schade kunnen oplopen.

b4757a69e4dee85f_caf9dabe2464e5b5


Nieuwe sneeuw van nu tot en met woensdag. Vooral de omlijnde gebieden aan de noordkant van de Alpen gaan er flink wat sneeuwbij krijgen (Nordstau!). In het Vorarlgebergte kan er alleen al de komende 24uur zo’n 30-40 cm gaan vallen. Ook is goed te zien dat de lagere delen en de middelgebergtes er sneeuw verwacht kan worden. (adapted via Bergfex.com) 

chart (1)

Op het figuur hierboven is de ensemble verwachting te zien voor de noordkant van de Alpen. Vooral vandaag en morgen koelt het flink af (Wintereinbruch). Daarna lijkt de temperatuur weer heel langzaam in de lift te gaan, maar van een echte opwarming kunnen we niet spreken. Tot en met woensdag/donderdag blijft het vooral koud.

De kou zal nog even aan blijven en ook de komende dagen kan er nog flink wat sneeuwgaan vallen. Bij elkaar opgeteld kan er plaatselijk wel een meter sneeuw gaan vallen tot en met woensdag. Dit is vooral het geval voor de noorkant van de Alpen, in het Vorarlgebergte en delen van Zwitersland. Dit zijn de gebieden die vaak profiteren van sneeuwval in een nordstau situatie. Zuidkant en ook het westen van de Alpen lijken meer te zonuren te gaan krijgen. Later in de week gaan de temperaturen langzaam in de lift, maar van een echte opwarming lijkt nog niet echt sprake.

Europa

Een kougolf breidt zich uit over Europa. In een groot deel van Europa erg koel voor de tijd van het jaar. Voor de warmte moeten we afreizen naar het westen van Spanje,Portugal en Griekenland. Deze landen lijken het minst beinvloed te worden door de kougolf.

13015472_1802816329941460_5846162653183192018_n

Deze kaart geeft de gemiddelde temperatuurafwijking weer voor de maandag. De winter laat zich nog echt even zien met temperaturen die op veel plekken in Europa 10 graden lager zijn dan normaal! Ook vandaag, dinsdag en woensdag laten een vergelijkbaar beeld zien. De kou reikt ver in zuidelijke richting zelfs tot voorbij de Middellandse Zee. 

Het instabiele weer is op dit moment te vinden in Oost-Europa boven de Balken en het noorden van Turkije bevinden zich een aantal troggen met vochtige lucht en relatieve hoge cape waardoor er kans is op onweersbuien. Ook boven Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden bevindt zich zo’n koude trog en moet hier in de omgeving rekening gehouden worden met hier en daar een onweersklap. Verder trekt vandaag een koufront over de Alpen wat de sneeuwval gaat veroorzaken.

13087782_1019553771415801_8733138349535685457_n


De komende dagen zijn de meeste zonuren te vinden in het zuiden en westelijke deel van de Alpen.
Ook deze uit Italiaanse vrienden wensen u nog een fijne zondag. Foto via
 FB ValGardena 

Tot en met woensdag blijft de kou in ieder geval domineren. Vooral vandaag en morgen lijkt een dieptepunt bereikt te worden en reikt de koele lucht zelfs tot voorbij de Middellandse Zee. De winter laat zich dus nog echt even zien met vorst en sneeuwval in een groot deel van Europa. Tot zover het Alpen-Europa weerbericht, geschreven door een jarige weerman die vandaag op 24 april 24 jaar is geworden. Niet eerder was het zo koud op m’n verjaardag.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 53 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Europa: April doet wat hij wil. Wintereinbruch met indrukwekkende sneeuwval”

 • Johann
  24 april 2016 at 10:21

  Moor weerbericht heb je eruit geperst op de verjaardag Roy. Vanuit Termen “herzlichen Glückwunsch zum Geburtstag” en een heel fijne dag toegewenst. Indrukwekkend weer die sneeuw en dat helemaal in schril contrast met Oberwallis waar zo vaak met dit soort koufronten geen druk op vlok is gevallen.

 • Steven
  24 april 2016 at 23:49

  Nog een late gelukkige verjaardag Roy.

 • Jim
  25 april 2016 at 18:17

  Ik denk dat ze de skigebieden weer kunnen opengooien haha?

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier