klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: De Alpen krijgen deze paaszondag te maken met een frontensysteem dat van west naar oost trekt. Een warmte front bereikt als eerste de West-Alpen en wordt snel gevolgd door een koufront. Deze zal later ook de Oost-Alpen bereiken, tegen de avond en in de nacht naar paasmaandag. Na het paasweekend blijft het wat wisselvallig en fohning met aan de noordkant de meeste zon. Vooral in de West-Alpen zal er nog wat nieuwe sneeuw gaan bijvallen, wat altijd mooi is meegenomen zo aan het einde van het seizoen.

CefXaHiXEAA551D

Vergeet de klok niet een uur naar voren te zetten. Vanaf vandaag is het weer zomertijd @Zermatt tourism

thumb_IMG_3639_1024

Deze sneeuwpaashaas kon wel wat zonbescherming gebruiken in Arlberg

CeemlD4WQAAqpga.jpg-large

Na wat verse sneeuw op vrijdag was het gisteren een prachtige dag in de Alpen (Hans ter Braak)

CeeLQwcXIAQm6o_.jpg-large

Lekker bakkie in de zonnetje gisteren via Esther van der Plaat

Na een mooie zonnige dag gisteren zal de weersituatie vandaag iets gaan verslechteren. Dit zal beginnen in de West-Alpen waar vandaag een occluderend frontensysteem over trekt. Hierbij kan er weer nieuwe sneeuw gaan vallen boven de 1600-1800m. Vooral in de Franse Alpen zal de meeste sneeuw gaan vallen. In de Oost-Alpen begint de dag heel aardig met wat lichte bewolking, maar krijgen ze ook hier later te maken met deze storing. In de West-Alpen is deze dan inmiddels weer voorbij. De wind is zwak tot matig, maar zal met de nadering van het front toenemen uit zuidwestelijke richting.

dwd036

Vandaag trekken er een aantallen storingen van west naar oost over de Alpen. De Franse Alpen krijgen hier vandaag als eerste mee te maken waarbij er ook weer wat verse sneeuw zal gaan vallen.

alp_sngr11

Vooral in de Franse Alpen gaat er vandaag weer wat nieuwe sneeuw bijvallen boven de 1600-1800m.

Op de onderstaande foto zijn Schneeringe te zien of ook wel sneeuwrollers genoemd. Deze werden afgelopen week in Oostenrijk waargenomen tijdens een tour skitocht. Het is een bijzonder natuurverschijnsel dat voor het eerst werd beschreven door Roals Amundsen tijdens de pool expeditie naar de zuidpool 100 jaar geleden. Deze Schneeringe ontstaan wanneer sterke wind vat krijgt op een sneeuwlaag op een kaal veld of helling. De temperatuur moet hierbij rond het vriespunt zijn, waardoor de sneeuw samenplakt en daarbij een sterke wind. De kleine zijn meestal bolvormig, de grote juist cilindrisch. Dat deze natuurlijke Schneeringe rollend ontstaan is te zien aan het spoor dat ze in de sneeuw achterlaten en dat soms nog twintig of dertig meter achter de rollende sneeuwballen te volgen is. Zelf doet het mij ook een beetje denken aan boterrollen dus dacht wel leuk hier wat meer te vertellen vanwege de Pasen.

12473684_10154089501294357_6435324564875611808_o

Een bijzonder vondst afgelopen week tijdens een skitour in Oostenrijk. Een natuurverschijnsel dat Schneeringe wordt genoemd (sneeuwrolller in het Nederlands), via FB ÖAV.

Op paasmaandag blijft het wisselvallig. Zon en wolken wisselen elkaar af. Daarbij kan er wat lichte sneeuwval plaatsvinden met name in de west-Alpen. In de Zuid-Alpen kan dit ook zijn in de vorm van regen. Aan de noordkant zal het juist overwegend droog blijven. Op dinsdag neemt de bewolking verder toe en wordt het in de gehele Alpen wisselvallig. Met een zuidelijke wind kan het daarbij licht fohnig worden. Hierbij kunnen met name aan de noordkant van de Alpen de temperaturen af en toe flink in de lift gaan. Met name vandaag en dinsdag is dit het geval. Verder is er de komende dag weinig sprake van Hochnebel in de dalen.

obs_2016_03_26_18_00_3_2
obs_2016_03_26_18_00_462_2


Gisteren al aangename temperaturen met veel dubele cijfers in de dalen. Door een lichte fohn de komende dagen kunnen er ook weer hoge temperaturen gehaald gaan worden.

111a69a06540b911_095099ee0c7046dc@2x

De komende paar dagen zal er nog wat nieuwe sneeuw bij gaan vallen. Met name vandaag in de West-Alpen. Verwachting voor de komede 6 dagen (Bergfex.nl)

Vooruitzichten
Halverwege de week neemt de invloed van de fohn verder toe. Aan de noordkant van de Alpen zal het hierdoor juist zeer aangenaam weer worden met veel zonnige periodes. Ook te temperaturen zullen af en toe omhoog gaan ook, maar zijn er ook nog wat koele periodes tussendoor. Hierdoor kan er hoger op de beg nog zelfs wat verse sneeuw gaan bij vallen. Met een cumulative van een tiental cm de komende week en lijkt het toch de laatste keer te zijn zo aan het eind van dit  winterseizoen. Op termijn zien we vooral toch een stijgende trend in de temperatuur en zal het steeds meer als voorjaar gaan aanvoelen. In de Zuid-Alpen blijft het wat langer wisselvallig door de aanvoer van vochtige lucht vanaf de Middelandse Zee. Vooral later deze week wordt het meer lenteachtig met een toenemende invloed van hogedruk.

Rtavn1021

Eind deze week neemt de invloed van hoge druk verder toe. Langzaam wordt het steeds meer voorjaar, met hogere temperaturen en zonnige periodes.

Kortom de mensen die er deze dagen met Pasen op uit zijn in de Alpen hebben het goed getroffen. Gisteren was een hele aardige dag en vandaag valt er nog wat sneeuw bij. Vooral als we het met de kerstdagen vergelijken lijkt vooral de sneeuwzekerheid met Pasen vaak toch groter te zijn. Ook de komende dagen kan er nog wat lichte sneeuwval plaatsvinden, maar zal voorlopig ook de laatste van het seizoen te zijn. Richting volgende weekend lijkt het toch vooral meer lente te gaan worden. Tot zover het weerbericht voor vandaag. Nog een fijne paaszondag gewenst!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 399 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer