Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een sterk lage luchtdruk gebied boven de Middellandse Zee zorgt voor een sterke zuidelijke stroming met vochtige lucht richting de Alpen. In de Zuid-Alpen is er sprake van Stau en gaat er flink wat sneeuw vallen. In de Noord-Alpen is er Föhn en kan het stevig waaien. Na het weekend krijgen we te maken met een Nordfohn/stau situatie en kan er ook aan de noordkant van de Alpen weer wat sneeuw gaan vallen.

Sneeuwdump Zuid-Alpen
Wie dacht dat de winter voorbij was had het mooi mis. Een stevige ‘zuidelijke storm’ is op dit moment aan de gang waardoor de Zuid-Alpen er flink wat sneeuw bij krijgen. De sneeuwgrens in de Dolomieten zit rond 1200-1400m waarbij vooral in de omgeving aan de zuidwestkant (Wallis, Aostadal, etc.) veel sneeuw gaat vallen vandaag met alleen in de ochtend al meer dan een halve meter. In de Noord-Alpen blijft het eerst nog droog het grootste deel van de dag.

image-download


Op de satelliet foto was de Sudstau gisteren goed te zien. De zuidkant zat al goed in de bewolking terwijl de noordkant juist nog veel zon kreeg. Op de grens van bewolking waren ook fohnmuren waar te nemen. (bron: NASA MODIS)

CcOsbY5WIAEqAbo.jpg-large


Op sommige locaties was een Fohnmuur waar te nemen, zoals deze vanaf de gletsjer Kaprun (via Fan_Oostenrijk)

Vandaag bevindt de zuidelijke kant Alpen zich in dichte bewolking, met sneeuwval en is het zicht slecht. De zuidföhn heeft haar hoogtepunt inmiddels bereikt en neemt langzaam weer af. Rond de Alpenhoofdkam kan het stevig waaien en ook aan de noordkant is het nog bewolkt. Af en toe is er nog wel een knipoog van de zon en daarbij kan het ook erg zacht worden in de Noord-Alpen. De vorstgrens bevindt zich hier rond de 3000m met een stevige wind. Houd vooral ook de lawineberichtgeving goed in de gaten. Deze is namelijk bijzonder hoog door de extreme nieuwe sneeuwhoeveelheden en combinatie van wind!

12795496_1778192685737158_3785386669820686437_n

Op deze kaart is goed te zien dat er veel sneeuw gaat vallen. Bij elkaar opgeteld kan er wel ruim een meter gaan vallen de komende uren tot morgen (youmeteo.com)

12771485_1030720106988123_2118770195363179280_o

In Oberwallis vallen op dit moment dikke sneeuwvlokken en is het zich niet al te best (via meteo Oberwallis)

701924_929469917166206_1138933835890477636_o


Niet alleen in de Alpen ook in de omgeving van de Pyreenen valt op dit moment veel sneeuw zoals hier in Mosqueruelaten iets ten zuiden van de Pyreneen (via FB, El Tiempo)

Nordstau/föhn, sneeuw Noord-Alpen
Morgen zorgt een Föhn aan de noordkant van de Alpen ervoor dat ook hier weer nieuwe sneeuw gaat vallen. Het begint met sneeuwen vanuit het westen en tegen de avond zal ook de sneeuwval de oostkant van de Alpen bereiken. Daarbij zal het een stuk frisser aanvoelen dan de afgelopen paar dagen. Ook voor het zuiden van Duitsland wordt verwacht dat sneeuw voor enige overlast kan gaan zorgen. Aan de zuidkant van de Alpen daarentegen is de meeste sneeuw inmiddels gevallen en klaart het steeds meer op. Op dinsdag zorgt de noordföhn voor goed zicht en belooft het weer zonnig en een stuk aangenamer te worden dan de afgelopen dagen.

uwz-ch_foehn_de


Gisteren en vandaag sterke Sudfstau/fohn, vanaf morgen draait de situatie om en keert de Nordfohn terug. Hierdoor zal ook nieuwe sneeuw gaan vallen aan de noordkant van de Alpen. (weerkaarten Alpenweerman)

GFS dinsdagDe kaart van dinsdag laat een paar lage luchtdruk gebieden boven de Alpen zien die zorgen voor een stroming vanuit noord/noordoostenlijke richting. Na het weekend gaan de temperaturen weer omlaag en kan er aan de Alpennoordkant ook weer sneeuw bijvallen. Vooral in de nacht van maandag op dinsdag gaat de meeste sneeuwvallen en zal het een stuk frisser gaan aanvoelen. (GFS wetterzentrale)

111a69a06540b911_3e59555d96b6fa88@2x

Cumulatieve Sneeuwverwachting voor komend week t/m vrijdag. Vandaag veel sneeuw in de zuidwest Alpen. Vanaf morgen ook veel sneeuw voor de noordkant van de Alpen. (bron: bergfex.com)

Vooruitzicht voorlopig winters
Na dinsdag bereikt een nieuwe storing de Alpennoordkant en gaat er opnieuw weer sneeuw vallen. De sneeuwval grens zal steeds lager komen te liggen en zal nu uitkomen beneden de 1000m. Aan de zuidkant blijft de weersituatie een stuk aangenamer. Hier blijft droog zijn er veelal perioden van zon. Ook donderdag is de weersituatie vergelijkbaar met de woensdag en valt er weer een beetje sneeuw bij aan de noordkant van de Alpen. Later in de week neemt de sneeuwval intensiteit weer af en is er meer ruimte voor opklaringen.

Ook als we verder vooruit kijken blijft het nog even winters. Er blijven een aantal lage luchtdruk gebieden boven de Alpen rondslingeren die zo nu en dan wat winterse neerslag met zich mee brengen. De locaties hiervan zijn op dit moment nog lastig te bepalen en waar de meeste neerslag gaat vallen. Wel lijkt het erop dat voorlopig de relatief koele lucht boven de Alpen behouden blijft. Tot slot wil ik nog even benadrukken dat op dit moment het lawinegevaar bijzonder hoog is. Neem vooral geen risico’s en pas goed op, dan komt het helemaal goed. Nog een fijne zondag gewenst!

zondag GFS

Ook volgend weekend blijft het nog winters. De koelere bovenlucht blijft behouden boven de Alpen waarbij een aantal rondtollende drukgebieden voor wat winterse neerslag blijven zorgen. (GFS voor zondag 6 maart, bron: Wetterzentrale) 

12806208_10153721443808113_8330928524153646044_n


Ook weekend zijn weer een Funkenfeuers, die van afgelopen waren nog niet genoeg om de winter te verjagen. @Montafon, Oostenrijk.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 784 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Alpen: Poederalarm Zuid-Alpen­. Vanaf morgen Nordföhn met sneeuw voor de noordkant.”

  • Johann
    28 februari 2016 at 10:51

    Oberwallis zware sneeuwval.SVH circa 1200 noordzijde, 600-800 meter zuidkant, langzaam dalend. Hier in Termen (1020m) nog regen. Op Rosswald nu circa 40 tot 50cm gevallen. Route Täsch Zermatt (Mattertal) wegens lawinegevaar afgesloten

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer