Alpen: Frühlingswetter, zonnig en milde temperaturen

Algemeen: Na de passage van een warmtefront gisteren, is het vandaag zacht en kan het lenteachtig aanvoelen. In het noorden en oosten van de Alpen kan daarbij de wind nog sterk aanwezig zijn. Ook morgen is het nog erg zacht en zonnig. Op dinsdag zorgt een koufront voor aanvoer van koelere en vochtige lucht waardoor er weer wat nieuwe sneeuw kan vallen. De dagen daarna verlopen wat wisselvalliger met af en toe nieuwe porties sneeuw.

Zonnig en zacht
Gisteren passeerde een warmtefront de Alpen. Hierbij viel in de lager gelegen dalen nog veelal sneeuw, maar ging al snel de sneeuwval grens weer omhoog. Plaatselijk viel er hogere delen (vanaf zo’n 1500m) weer een mooie hoeveelheid tot zo’n 30 cm bij, terwijl het in sommige dalen ook wat heeft geregend. Deze nieuwe sneeuwlaag brengt het lawinegevaar wel weer wat omhoog naar 3 op dit moment.

CbuMjytWAAQCeWG.jpg-large

Unten (noch) grau. Oben (schon) blau. Termen -Blick Glishorn /Rhonedal @MeteoOberwallis
Vandaag belooft op veel plaatsen een prachtige dag te worden.

Cbq-KiOWIAAaD2X.jpg-largeDoor de sneeuwval van gisteren zijn sommige wegen nu goed besneeuwd  @Gargellen, Oostenrijk

Ook vanochtend zijn er nog wat storingsresten en kan er wat nevel hangen. Al snel zullen deze verdwijnen en belooft het een hele aardig dag te worden met aangename en lenteachtige temperaturen. In het westen van de Alpen zal het als eerste opklaren en later ook in de rest Alpen, met name de zuidkant. Het is zonnig en mild, maar ook kan het nog wel vrij winderig zijn. De noordkant en oostkant van de Alpen kan het wat langer bewolkt en stormachtig blijven waarbij het ook kan regenen. Dit geldt vooral voor het oosten van Oostenrijk in de regio Salzburger Land en verder naar het oosten. De vorstgrens gaat voor een groot deel boven de 3000m uitkomen en vooral in Frankrijk en Zwitserland is het zacht.

CbrBpQ3UYAE8xe0.jpg-largeGisteren bezorgde een warmtefront aanvankelijk voor nieuwe sneeuw in de bergen zoals hier in  Oberwallis / Termen waar het goed door sneeuwde. Foto: Patrick Henzen

CbqtbDuWIAEvaqs.jpg-largeVeel drukte gisteren bij de Fernpas door de sneeuwval @Tirol. Ook vandaag wordt er weer gewaarschuwd voor slecht weer op de Duitse wegen door regen en wind.
Voor de actuele verkeersinformatie check ook hier de laatste verkeersinfo


Morgen lenteachtig, dinsdag koeler

Morgen start wederom vriendelijk en zacht. De temperaturen gaan voor de hele Alpen nog verder omhoog en zal het eerder lenteachtig gaan aanvoelen dan winters. Later op de dag kan een naderend koufront voor bewolking gaan zorgen. Deze zal op dinsdag zorgen voor de aanvoer van koelere en vochtige lucht. Hierdoor gaan de temperaturen weer dalen en kan er weer wat verse sneeuw gaan vallen.

alp_snht11 Vandaag gaat de vorstgrens in de West-Alpen al op veel plekken boven de 3000m uitkomen. Op maandag wordt het zelfs nog iets warmer.

Rta850m2 Zondag en maandag komen de temperaturen ver boven normaal uit voor deze tijd van het jaar @ENS afwijking 30-jarig gemiddelde (wetterzentrale.de)

Lange termijn
Op de lange termijn lijkt het nog een beetje wisselvallig te blijven. Het wordt niet extreem koud, maar halverwege de week kan het wel weer wat meer winters gaan worden. Af en toe valt er een beetje sneeuw bij, maar zijn er ook periodes met zon. Zowel het GFS als ECMWF laten af en toe wel wat koude uitschieters zien op de lange termijn. Het lijkt erop dus op dat het dus nog wel even winter blijft, waarbij we de noordstau ook weer een aantal keer zullen gezien, zoals bijvoorbeeld komende woensdag het geval. Af en toe dus weer wat nieuwe sneeuw aanvoer vanuit verschillende richtingen met ook perioden van tijd tot tijd zon. Hoeveel deze sneeuwhoeveelheden precies gaan uitpakken is op dit moment nog lastig te zeggen. Bij een noordelijke stroming zijn deze vaak wat beperkter, omdat de lucht relatief minder vocht bevat dan vanuit het westen en zuiden (Sudstau).

ensembleVandaag en morgen sterk stijgende temperaturen (lenteachtig). Vanaf dinsdag wordt het weer wat koeler, maar niet extreem koud. Prikpunt. Innsbruck, Oostenrijk

Recm961 In de loop van dinsdag en woensdag bezorgt een noordwestelijke aanvoer voor koelere en vochtige lucht en kan er weer wat verse sneeuw bijvallen

Samengevat lijkt deze week van start te gaan met veel zon en aangename temperaturen. Heerlijk weer om hoog op de berg op een terrasje te zitten zou ik zeggen. Halverwege de week krijgen we weer te maken met iets koelere temperaturen, maar niet extreem koud. Wel gaan er weer wat nieuwe sneeuw porties bijvallen. Tot zover het zondag weerbericht. Iedereen voor wie vandaag de eerste vakantie dag begint van de voorjaarsvakantie, veel plezier gewenst!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

1 REACTIE

  1. Hi Roy, Helaas in het noorden van het Salzburgerland veel regen op de eerste vakantiedag van vele Nederlanders. Gisteren in de namiddag is de neerslag als sneeuw begonnen bij 3 graden in het dal. In de avond dan over gegaan in pittige regen tot op grote hoogte
    Net na het middag uur dan eindelijk droog en zwaar bewolkt, temperatuur ligt rond de 10 graden. Kans is betrekkelijk klein dat de zon zich vanmiddag nog laat zien op de pistes. Gruß aus Lofer

Comments are closed.