Algemeen: Een lage luchtdrukgebied bevindt zich boven de Alpen en verplaatst zich richting het zuiden. Door zuidelijke stau/föhn hangt aan de Alpenzuidkant vochtige lucht en kan het aan de noordkant stevig waaien. In de loop van de dag nadert een koufront de Alpen vanuit westelijke richting. Veel locaties krijgen er weer wat verse sneeuw bij. Begin komende week begint vooral met opklaringen voor de West Alpen en breidt zich later verder uit naar het oosten en zal de zon zich vaker laten zien.

Sneeuwbuien van west naar oost
Vandaag trekt een koufront van west naar oost over de Alpen. In de West-Alpen is het sterk bewolkt en nevelachting. In de loop van de middag treden sneeuwbuien binnen en gaat het vanaf 1000-1200m beginnen met sneeuwen. Ook andere delen krijgen te maken met sneeuw zoals bijvoorbeeld in Oostenrijk en Zwitserland kan er weer zo’n 10-20cm gaan vallen in de loop van de middag. Aan de noordkant van de Alpen is het veelal bewolkt door de nog aanwezige Sudföhn. In het westen van Oostenrijk, in delen van het Voralgeberbrte en Tirol gaat het in de loop van de middag beginnen met sneeuwen. Ook aan de Alpenzuidkant is het vandaag bewolkt. In de loop van de dag trekken sneeuwbuien van west naar oost met een sneeuwgrens tussen de 1000m en 1200m. De meeste sneeuw wordt verwacht in de Dolomieten zoals bijvoorbeeld SudTirol met hoeveelheden tot zo’n 30cm. De vorstgrens is begin van de dag aan de oostkant van de Alpen rond de 1700m en kan in de loop van de middag gaan dalen tot 1000m. De wind die waait kan hierbij soms ijzig aanvoelen.

12716116_976237739080738_5779609832755822699_o


In Italie is er weer een mooie laag sneeuw gevallen en zijn de dalen mooi wit @ Ortisei – St. Ulrich via FB Val Gardena Gröden

CbCEqvlXEAIUe-F.jpg-large


Ook heerlijk vertoeven gisteren in @valdisere, Franrijk

CbGiw4lW0AAMJsD.jpg-large


Goede sneeuwcondities in Franrijk, @Alpe d’Huez, Lionel Gehin

CbGedoLWIAApxZB.jpg-large


Eieren van sneeuw @Savoie Mont Blanc, Zwitserland (foto Christophe Suarez)

CbGeKvoWEAAOzeZ.jpg-large


Door de zuid-fohn kan het dit weekend soms stevig waaien boven op de berg @Mittelberg, Oostenrijk (foto: Hans ter Braak)

Frisse start begin van de week.
Ook morgen kan het nog even onbestendig zijn met opnieuw sneeuwbuien en bewolking. In het zuiden van de Alpen, in delen als Wallis tot Sud-Tirol, kan de zon zich af en toe ook laten zien. In de andere delen van de Alpen overheerst bewolking en kan het nevelachtig zijn. Aan de Alpen noorkant kan het ook wat frisser aan voelen dan de afgelopen dagen. Dinsdag neemt sneeuwval intensiteit en bewolking wat af en is er steeds meer ruimte voor de zon. Vooral aan aan de oostkant van de Alpen zou er nog wat sneeuw kunnen vallen terwijl de west Alpen de meest zon krijgen. Ook in andere delen van Europa breidt de kou zich komende dagen uit en kan er ook in de Pyreneeën flink wat sneeuw gaan vallen.

uwz-ch_foehn_de


Dit weekend sprake van een zuidelijke fohn. Begin komende week komt de nordfohn terug. Een dalen de temperaturen aan de Alpen noordkant.

Untitled


De koude lucht bereikt begin deze week een groot deel van West-Europa. Ook in de Alpen is het morgen een stuk koeler @GFS

Vooruitzichten
Kijken nog wat verder vooruit dan lijkt halverwege de week de weersituatie steeds gunstiger te worden met steeds meer ruimte voor de zon. Wel neemt hierdoor de kans op Hochnebel daarbij weer wat toe en kan het in de dalen soms langdurig nevel blijven hangen. Daarboven schijnt wel vaak volop de zon.

0453e214c245d37b_1f751bb49f4906a7


Overzicht van de komende sneeuwval t/m maandag. Vooral de west Alpen krijgen de meeste sneeuw, maar ook delen van de Dolomieten en delen van Oostenrijk.

uwz-ch_nebelobergrenze_de


Door de ontwikkeling van een hoogte laagje boven de Alpen halverwege de week neemt de kans op hochnebel wel weer wat toe, waardoor het in de dalen vaak langdurig nevel kan blijven hangen.

Samenvattend kan gezegd worden op veel plekken de sneeuwcondities prima zijn op dit moment. Met af en toe weer wat verse sneeuw en winterse temperaturen lijkt het ook de komende dagen er allemaal goed uit te zien voor iedereen die deze periode zijn wintersport heeft geboekt. Wel kan ik niet vaak genoeg benadrukken dat met deze nieuwe sneeuwval en veranderlijke wind en temperaturen het lawinerisico nog altijd sterk aanwezig blijft. Zo was er bijvoorbeeld gisteren ook weer een lawineongeval. In Sudtirol en raakte een toerskiër zwaargewond door een lawine.

12717216_1120694151274325_1884818770969295079_n


De sneeuwcondities zijn goed. Genoeg sneeuw ook om een flinke sneeuwpop te maken @SkiWelt Wilder Kaiser Brixental, Oostenrijk. Ook de komende dagen beloven winters ter verlopen met meer nieuwe sneeuw.

12715872_10153681351548113_4068114479834206553_o
12662501_10153681349998113_6088120927280311584_n


Op meerdere plaatsen is het vandaag Funkensonntag, zoals hier in Montafon. Een traditie waarbij het verbranden van een heks boven op een grote brandstapel de winter wordt verjaagd en lente wordt begroet.

Tot slot zou ik graag mijn felicaties willen geven aan Alpenweerman Johann die vandaag jarig is. Van harte gefelicteerd, maak er een mooie dag van! En uiteraard ook tegen alle trouwe Alpenweerman lezers zou ik willen zeggen maak er een mooie zondag van. Geniet van de komende winterse dagen in de Alpen. Als ik het voor het kiezen had, zou ik er graag willen zitten nu.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 830 times, 1 visits today)

11 Reactie op “Alpen: Meer nieuwe sneeuw, goede sneeuwcondities”

 • mark
  14 februari 2016 at 09:41

  Hallo Roy, wat is jullie verwachting op de langere termijn? ECMWF en GFS wijken redelijk van elkaar af als het gaat om de situatie van komend weekend. Normaliter betekend dit dat er veel onzekerheid in het weer op langere termijn zit,maar jullie kijk hierop is een stuk deskundigen dan die van mij 🙂

  Johann fijne verjaardag !

 • Johann
  14 februari 2016 at 10:13

  @Dank je wel Roy en @Mark! Gaat lukken. De dag start in Oberwallis met mooi (föhnige) opklaringen en er ligt 15 cm sneeuw in de tuin en 70cm in de tuin -sneeuwmeetveld- op Rosswald (foto)

 • Johann
  14 februari 2016 at 10:44

  @Mark -Ik vind juist dat de 2 modellen aardig in de pas lopen vwb het weekend en ook daarna (iig tijdelijk een stuk zachter door ZO hogedruk)

 • Roy Molenaar
  14 februari 2016 at 10:54

  Hallo Mark, inderdaad wat Johann zegt tonen de GFS en ECMWF prognoses nog veel overeenstemming voor komende week en weekend, die relatief winters verlopen. Daarna neemt de onzekerheid weer wat toe wat te zien is aan de spreiding in de ensembles. Zoals het er nu naar uitziet lijkt het weer wat warmer te worden met een westelijke stroming, maar er zit dus nog wat onzekerheid in. Het kan vriezen en het kan dooien. Gr. Roy

 • Sander Heuvelman
  14 februari 2016 at 13:16

  Van harte gefeliciteerd @Johann!

 • Johann
  14 februari 2016 at 13:37

  Thx @Marthijn en @Sander

 • Frank
  14 februari 2016 at 13:48

  Fijne verjaardag Johann, dank voor de altijd boeiende gedetailleerde alpenweerberichten.
  Grtn Frank

 • Henrik
  14 februari 2016 at 16:40

  Ha Johann, gefeliciteerd met je verjaardag en een mooie dag gewenst! Groeten van een besneeuwde veluwe:-)

 • Henrik
  14 februari 2016 at 16:44

  Die Südstau van dinsdag staat zeker niet meer in de kaarten? Ik zie nergens meer grote neerslagsignalen aan de zuidkant. Dan krijgt het Europese model gelijk ipv het Amerikaanse model.

  Groeten,

 • Johann
  14 februari 2016 at 18:14

  @Frank en @Henrik – Thx
  Inderdaag Henrik, GFS zit nu meer op lijn met wat ECMWF al eerder liet zien. Echter de laatste GFS laat nog wel een apart hoogtelaag zien en toch ook nog wel het nodige aan neerslag (Stau)

 • Johann
  14 februari 2016 at 18:15

  @Henrik – hoogtelaag

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer