klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie: Dit weekend worden de Alpen beïnvloed door een sterke Zuidföhn. Aan de zuidkant van de Alpen kan hierdoor veel neerslag vallen. Aan de noordkant van de Alpen gaat het vooral hard waaien. Vandaag zal de föhn langzaam afnemen door de onderbreking van een overtrekkend koufront. Ook de komende dagen gaat er veel sneeuw bijvallen met name in de Zuid-Alpen.

Stevige wind en lawinegevaar
Gisteren veroorzaakt een lawine een groot drama in Tirol in het skigebied van Wattener Lizum. Meerdere mensen raakten bedolven, waarbij 5 mensen om het leven zijn gekomen. Daarbij waren ook op veel andere plaatsen lawineongevallen in de regio Tirol gisteren. Op dit moment is het lawinerisico nog altijd lawinegevaar 3. Het hoogste gevaar is 5, maar vooral bij ook de lagere risico’s gebeuren de meeste incidenten. Neem vooral geen onnodige risico’s met deze weersituatie. Zoals de titel van de bericht al zegt zijn het vooral de combinatie van wind en verse sneeuwval die voor verraderlijke situaties kunnen. zorgen.

dt.common.streams.StreamServer.cls


Groot drama in Tirol gisteren. Door een lawine raakte meerdere mensen bedolven en kwamen 5 mensen om het leven. Ook in andere gebieden waren meerdere lawineongevallen in Oostenrijk, zoals in Kuhtai gisterenmiddag

Vandaag is er nog sprake van een sterke Sudstau. Aan de Apennoordkant kan het wisselend bewolkt zijn met af en toe zon en stevig waaien. Aan de Alpenzuidkant in de Dolomieten kan er juist veel sneeuw gaan vallen. Ook de Zuid-Franse en Zwitserse gebieden zoals Zermatt en Monte Rossa kunnen er een flink pak verse sneeuw bij krijgen. Bij elkaar kan er vandaag ruim een halve meter gaan vallen met een sneeuwgrens rond de 1200m. Andere delen van de Alpen krijgen beduidend minder neerslag. In de loop van de middag gaat de Zuidföhn langzaam afnemen. En gaan de temperaturen sterk dalen aan de Alpen noordkant.

Caia7sUW0AU2WCg.jpg-large


Mooie blauwe luchten en goede sneeuw in Zwitersland @Zermatt, Matterhorn

12657265_10153512254468666_5784808133629244390_o


Ook in Oostenrijk waren de condities goed gisteren @Zillertal arena

hf2-3


Mooi plaatje @Hochfugen/Hochzillertal foto Rob

12698676_1667711333492396_5827598358406537755_o


Eerste zonnestralen in de ochtend op bevroren bomen @Hornisgrinde, Zwarte Woud Duitsland via Twitter

Onbestendige week, veel sneeuw voor de Zuid-Alpen
Ook begin komende week blijft het onbestendig. Morgen kan er weer wat sneeuw gaan bijvallen aan de Alpen Zuidkant. In het noorden daarentegen valt er ook wat neerslag met een sneeuwgrens rond de 1500m. De hoeveelheden hier zijn er minder dan dat aan de zuidkant. Ook aan de westkant in de Franse gebieden gaat er sneeuw vallen door een overtrekkend koufront.

701a308b0a179a37_634176213d3ddaf6


Sneeuwverwachting voor de komende 24 uur (zondag-maandagochtend). Vooral de zuidkant van de Alpen (Dolomieten en zuid-Franse Alpen) krijgt er vandaag een flink pak sneeuw bij. Plaatselijk wel ruim een halve meter (bron: Bergfex).

uwz-ch_foehn_de-2


Dit weekend nog sprake van een stevige zuidfohn. Ook op maandag en dinsdag keert deze even terug en kan er opnieuw weer sneeuw gaan vallen in de Zuid-Alpen. Halverwege de week draait de weersituatie om en keert de Nordstau/fohn terug (sneeuwkaarten Alpenweerman)

https://www.youtube.com/watch?v=vs0ztQv5fSg&feature=youtu.be
Filmpje van de Zuidfohn/stau @Wallis, Zwitserland

Op dinsdag wordt het wederom stormachting en kan er op nieuw neerslag gaan vallen. Bij elkaar opgeteld kan er de komende dagen wel een meter gaan bijvallen voor het zuidelijke Alpen deel! Ook de dagen daarna blijft het wisselvallig. Op woensdag gaat er gaat opnieuw neerslag vallen en daalt de sneeuwvalgrens en zal het beduidend kouder gaan aanvoelen.

Recm961


Komende woensdag keert de Nordstau/fohn terug. Daarbij dalen de temperaturen en gaat er opnieuw veel sneeuw vallen aan de noordkant van de Alpen.

chart


Ook de komende dagen nog winterse temperaturen. Vooral woensdag op donderdag kan het nog wat frisser gaan worden. (ECMWF ensemble prikpunt Oostenrijk)

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

Meer dan voldoende sneeuw
Op dit moment is er meer dan genoeg sneeuw, de condities zijn goed op meeste plaatsen in de Alpen en dat is natuurlijk mooi meegenomen nu de Carnavalsvakantie voor veel mensen is aangebroken. Ook de komende dagen gaat er nog veel sneeuw bijvallen en belooft het een sneeuwrijke week te worden. Daarbij wil ik nogmaals benoemen dat met deze grote sneeuwhoeveelheden je vooral het lawinerisico goed in de gaten moeten houden bij deze weersituaties. Voorlopig blijft het nog even winters en ik zou zeggen geniet vooral van de verse sneeuw die er is en nog gaat komen. Tot zover het Alpenweerbericht voor vandaag. Ik wens iedereen nog een fijne zondag toe en houd ons vooral in de gaten op de website, maar ook via de andere media op facebook en twitter.

(Visited 1.237 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer