klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Een grootschalig lage luchtdruk gebied brengt een krachtige westelijke hoogte stroming met zich mee richting de Alpen. Hierbij moet rekening gehouden worden met zware neerslag voor de noordelijke Alpen veroorzaakt door een overtrekkend warmtefront. Daarbij kan het stormachtig gaan waaien en stijgt het lawinegevaar. Op de lange termijn gaan de temperaturen weer omlaag bestaat richting komende weekend de kans op terugkeer van een meer winterse weersituatie.

Regen, sneeuw en wind
Afgelopen nacht passeerde een koufront over de Alpen. Hierbij viel aanvankelijk wat sneeuw in delen van Noord-Frankrijk, het noordwesten van Zwitserland en het westen van Oostenrijk. De sneeuwvalgrens lag hierbij aanvankelijk rond de 1000m en plaatselijk wat lager verder richting het oosten.

CZ-qOyuWcAARHOA.jpg-large


Deze ‘Fohnmaur’ (fohnmuur) was gisteren al een van de eerste tekenen van de naderende regen/sneeuw en storm @Lumbrein, Zwitersland Foto: Tina Walpen #SRFMeteo

CaCH_n6WIAU1HgN.jpg-large


Op dit moment is al 45 cm aan verse sneeuw gevallen op de la Grande Motte gletsjer in Tignes, Frankrijk. Via TignesOfficiel

CaCJNWCUMAAfuCy.jpg-large


Ook in Rosswald (1800m) in Zwitserland is al een mooie laag sneeuw gevallen

CZ-8NjgWQAA-b-s


Door de vele nieuwe sneeuw in combinatie met sneeuw drift door de wind in de bergen een sterke stijging tot lawinegevaar. Neem vooral geen onnodige risico’s en houd je aan de regels.

bracka

De komende uren zal de sneeuwvalgrens hard omhoog gaan door de intrede van overtrekkend warmtefront. Dit front brengt zware neerslag met zich mee met voor het overgrote deel van de noordelijke Alpen. De regen/sneeuwgrens stijgt tot 2000 min het westen en in de oostelijke Alpen rond de 1500m, maar zal in de loop van de dag nog verder stijgen. Naast de sneeuwval en regen waait er ook een stormachtige westenwind. Vandaag en maandag zijn er windvlagen mogelijk van boven de 100km/u. Afgelopen nacht trok een koufront over de Alpen. Deze wordt vandaag gevolgd door een warmtefront met veel neerslag met sneeuw en overgaand in regen. Daarbij kan het ook stormachtig waaien.

alp_sngr7


In de ochtend bevindt de sneeuwgrens zich nog rond 1500m in het westen en 1200m in het oosten van de Alpen. Later vandaag stijgt deze tot boven de 2000m. @sneeuwkaarten Alpenweerman

De zware natte sneeuw kan problemen gaan veroorzaken en mogelijk ook stroomuitval door het zware gewicht. In onder andere Oostenrijk zijn al waarschuwingen uitgegeven. Wanneer de sneeuwval zich vermengt met regen en vervolgens overgaat in regen neemt de sneeuw belasting verder toe. Hierdoor kan het kunnen overstromingen plaats vinden door smeltende sneeuw. Ook zal het verkeer veel hinder ondervinden. Daarbij komt door de vele verse sneeuw in combinatie met sneeuwdrift door de wind in de bergen een sterke stijging tot lawinegevaar. Neem vooral geen onnodige risico’s en houd je aan de regels.

Wederom lijken opnieuw de zuidelijke Alpen de grote sneeuwdump te gaan missen en zal er hier en daar wat regen vallen. Sneeuwval hoeveelheden zijn er voor de noord Franse Alpen, noord en west Zwitserland en westelijke Oostenrijkse Alpen boven de 2300m zou er plaatselijk ruime een halve meter kunnen vallen. Onder deze grens kan de regen voor problemen gaan zorgen.
Maandag lijkt de weersituatie zich weer te gaan verbeteren. Daarbij stijgen de temperaturen verder en wordt het uitzonderlijk zacht met een vorstgrens van boven de 3500m in de westelijke Alpen.

CZ-EXPQUsAA4Ifv.jpg-large
CaB8o-jWEAAufpG.jpg-large-2


Nieuw wereld record. Deze reusachtige igloo is op dit moment te zich in het Zwiterse Zermatt. Bekijk deze mooie timelaps om te zien hoe deze is @zermatt_tourism


Door de vele sneeuwval wordt op dit moment de start naar beneden verplaatst voor de heren reuzen slalom in Garmisch om 10:30 @Skilweltcup

701a308b0a179a37_9a338041ba590dc3


Sneeuwverwachting voor de komende 24uur (zondag-maandag). Veel sneeuw rond de alpen hoofdkam. Maar ook op veel plaatsen regen aan de noordkant. De zuidelijke Alpen lijken wederom de meeste sneeuwval te moten gaan missen (bron: bergfex)

chart


Temperatuur achtbaan. Vandaag en morgen gaat de temperatuur sterk omhoog . Vanaf dinsdag gaat de temperatuur weer sterk omlaag. @ECMWF ensemble prikpunt Zwitserland

Veel belovend de februari maand
Maandag en dinsdag trekt het neerslaggebied langzaam weg, maar blijft de wind aanwezig. Voor in de zuidelijke Alpen is het overwegen zonnig. Vanaf woensdag zorgt een koufront voor wat nieuwe sneeuw in het noorden van de Alpen. De dagen daarna kan het met de aanhoudende westelijk stroming wisselvallig zijn. Af en toe valt er wat verse sneeuw, maar ook zijn er perioden met opklaringen. Daarbij daalt de vorstgrens weer iets en is het niet meer zo zacht als begin deze week.

Rta850m2


Komende maandag wordt het weer uitzonderlijk mild voor deze tijd van het jaar. De dagen daarna gaat het weer sterk afkoelen en wordt het meer winters.

volgende week


In de loop van volgend weekend en de dagen erna een aantal mooie winterse kaarten. Dankzij een aantal lage luchtdruk gebieden wordt koude lucht aangevoerd en kan er een mooie laag sneeuw in de Alpen gaan vallen. Zoals te zien is voor maandag 8 februari (@ECMWF, wetterzentrale)

Kijken we nog verder vooruit dan laten de weerkaarten volgende weekend en daarna een paar mooi winterse scenario’s zien. De winter lijkt terug gaan keren en met de carnavals en voorjaarsvakanties in aantocht is dat goed nieuws. Wellicht dat deze maand de achterstand weer kan worden ingehaald, want er licht nog altijd minder sneeuw dan er nogmaals zou liggen deze tijd van het jaar. Tot zover dit zondagochtend bericht. Let vooral vandaag goed op als u in de Alpen bent vandaag of de weg op moet en houdt de laatste weerberichten goed in de gaten.

(Visited 1.159 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer