Advertentie 

Het is een onmisbaar item op je wintersportvakantie, maar tegelijk één van de grootste kostenposten. Ongetwijfeld weet je al dat ik het over de skipas heb. Elk jaar komt het weer terug; de prijsdiscussie. Tenminste, dat is mijn ervaring. Een discussie die niet onterecht is trouwens, want de laatste jaren zijn de prijzen van skipassen behoorlijk gestegen. Laten we Oostenrijk even als voorbeeld nemen. Een skipas (dagpas of 6-daagse pas) is de laatste 10 jaar met zo’n 40 tot 50 procent in prijs gestegen! Kunnen we deze stijging dan verklaren vanwege inflatie? Slechts gedeeltelijk, want de inflatie in Oostenrijk is in deze periode niet meer gestegen dan met 25 procent. Houden we dus nog een gat van ongeveer 20 procent over.

Nu is dit skiseizoen de prijs van een skipas in het Alpengebied opnieuw verhoogd met gemiddeld zo’n 4 procent. Ja dan is het logisch dat we ons af beginnen te vragen of we niet teveel voor een skipas betalen. Of oordelen we te snel en zijn er toch wel goede redenen te bedenken waarom een skipas dan zo prijzig is?

Voordat je verder leest wil ik je het volgende vragen; welke kosten denk jij dat er verwerkt zitten in een skipas? Onthoud je antwoord(en) en bekijk straks of je het  juiste had.

Skipas-1
Voor we gaan kijken over welke kostenposten we het hebben, is het belangrijk te weten dat een skigebied zijn inkomsten alléén haalt uit de verkoop van skipassen. Dat verzacht het leed misschien iets.

Laten we eens gaan kijken!

1. De skiliften
Skiliften gebruiken we tijdens onze wintersportvakantie veelvuldig. Tenzij je van plan bent te gaan toerskiën, maar dat even terzijde. Naast het gebruik van elektriciteit vergt deze ook een hoop onderhoud. Dit zijn kosten waar wij skiërs en boarders allemaal aan meebetalen.

2. Onderhoud aan de skipistes en veiligheid
Zodra wij feest aan het vieren zijn, of al op één oor liggen, zijn de pistebully’s voor ons aan het werk om de volgende dag weer te kunnen genieten van een top skidag! Maar deze machines hebben brandstof nodig én moeten worden onderhouden. Ter beeldvorming: De aanschaf van een pistenbully kost gemiddeld zo’n € 300.000,-(!) en dan komen de kosten voor het onderhoud en het brandstofgebruik er nog eens bij. Het plaatsen van pistemarkeringen en het controleren van lawinegevaar is ook een belangrijk onderdeel om ons verblijf op de skipiste zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Sneeuwkanon

3. Sneeuwkanonnen
Tja, waar zouden we afgelopen december zijn geweest zonder deze prachtdingen? Dan werd het mountainbiken, wandelen of een stadsbezoek. Een sneeuwkanon verbruikt veel water en een aanzienlijke hoeveelheid energie. Als je er vanuit gaat dat de aanschaf van een sneeuwkanon gemiddeld zo’n € 30.000,- kost (en dan moet ie nog gaan draaien/sproeien) dan kun je je wel voorstellen dat dit een enorm grote kostenpost kan zijn voor een skigebied. Tel het aantal sneeuwkanonnen maar eens in het skigebied en je weet ongeveer hoeveel geld er nodig was voor de aanschaf. Hoeveel een sneeuwkanon jaarlijks totaal kost (inclusief water- en energieverbruik) hangt natuurlijk helemaal af van de weersituatie in een skiseizoen. Veel sneeuw en kou betekent dat de sneeuwkanon minder hoeft te draaien. Duidelijk is dat december 2015 een vrij dure maand is geweest voor veel skigebieden…

4. Personeel
Om de bovengenoemde onderdelen mogelijk te maken heb je persoon nodig. Je kunt nog zoveel skiliften, pistebully’s en sneeuwkanonnen hebben, maar je hebt personeel nodig om alles te laten functioneren en in goede banen te leiden. Logisch dat deze mensen betaald moeten worden.

5. Investeringen in skigebied
Als alle kosten zijn betaald moet er ook nog rekening worden gehouden met de toekomst van het skigebied. We willen  snellere skiliften, verwarmde liftstoelen, meer skipistes etc. Vaak zijn het de skigebieden zélf die deze kosten moeten ophoesten, hoewel de ‘zwakkere broeders’ nog wel eens steun krijgen van de overheid. Wist je dat de skigebieden in de Alpen vorig skiseizoen bij elkaar zo’n 600 miljoen euro hebben geïnvesteerd aan vernieuwingen?

gondol-arena

Ik hoop dat ik je hiermee wat meer inzicht heb kunnen geven in de kosten van je skipas en hoe deze kosten zijn opgebouwd. Persoonlijk vind ik de kosten voor een skipas gemiddeld genomen vrij realistisch, zeker in de drukkere/toeristische gebieden, maar ik stel ook graag hoge eisen aan een skigebied waardoor ik de bedragen accepteer.

Ik benieuwd naar jouw mening.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 2.113 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Is de skipas nou werkelijk zo duur?”

 • Rob Schellevis
  13 januari 2016 at 10:33

  Ha Sander, bij ons in Oostenrijk haast een jaarlijks terugkerende discussie,…… wordt wintersport langzaamaan niet onbetaalbaar voor de gewone man? In het totale kostenplaatje blijkt dat de skipasprijs de laatste 10 jaar extreem is gestegen en harder als andere wintersportkosten, zoals onderkomen, skiles en skihuur,….. een dagkaart kost in veel gebieden inmiddels meer dan 50 euro een reden voor het dagtoerisme om niet meer of minder vaak te gaan skien (dagtoerisme is een belangrijke inkomstenbron). Een weekje skien kost inmiddels al gauw tussen de 2500 en 3000 euro voor een gemiddeld gezin,…. vraag is dus hoelang de prijsverhogingen in deze vorm nog door kunnen gaan zonder dat dit ingrijpende gevolgen heeft / een elite gebeuren wordt,…… Skien is uiteindelijk niet alleen een skipas,…. LG Rob

  • Sander Heuvelman
   13 januari 2016 at 17:20

   He Rob! Ik denk dat daar ook het grootste pijnpunt ligt, bij de gezinnen. Een dag of een week skiën voor zulke bedragen is inderdaad voor maar weinigen op te brengen en eigenlijk bizar te noemen. De gezinnen zullen wat dat betreft ook het grootste slachtoffer zijn van deze verhogingen. Hoe is dat op dit moment in Oostenrijk? Haken de gezinnen finaal af met skiën?

 • Annemarie
  13 januari 2016 at 21:15

  Hallo,
  Als je het een beetje goed uitzoekt valt het allemaal best mee vind ik. Wij zijn jarenlang naar Fiss geweest om te skiën. Een top gebied in alle opzichten, zowel in de winter als zomer en zonder twijfel mijn nummer 1. Maar met jonge kinderen gebruik je al die km’s niet en aangezien wij liefst zo vaak mogelijk gaan skiën moet je keuzes maken. Er zijn genoeg gebieden die gunstige prijzen hebben voor families of kinderen. Waar wij in Fiss inderdaad al gauw de bedragen kwijt waren die Rob noemt gaan wij nu naar andere gebieden, misschien wat kleiner, misschien wat minder luxe, maar we gaan nu 2 keer een week voor hetzelfde geld. Dan is bij ons de keuze snel gemaakt. Ik moet er wel bij zeggen dat we allemaal ons eigen materiaal hebben, scheelt behoorlijk in de kosten en ook de kinderen gaan niet op les. Dat doen we thuis op de baan en die kosten tellen we niet mee natuurlijk 😉. Kortom je kan nog prima op wintersport voor € 1500/€ 1750,- en dan eten we iedere middag op de piste en gaan ook een paar keer ’s avonds uit eten. Je moet alleen even zoeken en soms niet zo veeleisend zijn. I
  En natuurlijk zijn de skipassen een groot deel van het budget, maar als ik zie wat je er voor krijgt vind ik het wel waard. Man en zoonlief zijn een 2 jaar terug een keer met een pistenbully mee geweest. Dan hoor je de verhalen over de kosten om zo’n machine te laten rijden, de brandstofkosten en hoe lang ze bezig zijn om alles voor ons perfect te prepareren. En neem nu afgelopen kerstvakantie, we waren in het Kleinwalsertal waar geskied kon worden, maar waar de pistes niet top waren. Daar waren iedere dag groepjes van een man of 6 sneeuw van de ongebruikte hellingen aan het scheppen om hier de pistes weer mee te kunnen verbeteren. Ik denk niet dat ze daar hele dagen voor een warme maaltijd staan te scheppen, dat kost ook geld.

  Lang verhaal kort gemaakt, je kan het zelf zo prijzig maken als je zelf wil. Beetje goed uitkienen dan valt de skipas best mee, maar hij is zijn geld altijd waard!!

  Groeten
  Annemarie

  • Sander Heuvelman
   14 januari 2016 at 16:08

   Spijker op z’n kop Annemarie! Het is ook net waar je eisen liggen. Wil je een groot skigebied en alle luxe ervaren dan betaal je gewoon meer. Neem je genoegen met minder dan scheelt dat gewoon op je skipas. Maar ik kan me goed voorstellen dat de Oostenrijkse wintersporters moedeloos worden van elke keer weer een prijsverhoging. Aangezien wij over het algemeen een week wintersporten per jaar zal dat voor ons een paar tientjes schelen in vergelijking met het jaar ervoor. Dat is nog wel te overzien. Voor de Oostenrijker daarentegen, die hoogstwaarschijnlijk vaker skiën/boarden in een jaar, zal dat logischerwijs meer drukken op het budget.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier