Is de skipas nou werkelijk zo duur?

Het is een onmisbaar item op je wintersportvakantie, maar tegelijk één van de grootste kostenposten. Ongetwijfeld weet je al dat ik het over de skipas heb. Elk jaar komt het weer terug; de prijsdiscussie. Tenminste, dat is mijn ervaring. Een discussie die niet onterecht is trouwens, want de laatste jaren zijn de prijzen van skipassen behoorlijk gestegen. Laten we Oostenrijk even als voorbeeld nemen. Een skipas (dagpas of 6-daagse pas) is de laatste 10 jaar met zo’n 40 tot 50 procent in prijs gestegen! Kunnen we deze stijging dan verklaren vanwege inflatie? Slechts gedeeltelijk, want de inflatie in Oostenrijk is in deze periode niet meer gestegen dan met 25 procent. Houden we dus nog een gat van ongeveer 20 procent over.

Nu is dit skiseizoen de prijs van een skipas in het Alpengebied opnieuw verhoogd met gemiddeld zo’n 4 procent. Ja dan is het logisch dat we ons af beginnen te vragen of we niet teveel voor een skipas betalen. Of oordelen we te snel en zijn er toch wel goede redenen te bedenken waarom een skipas dan zo prijzig is?

Voordat je verder leest wil ik je het volgende vragen; welke kosten denk jij dat er verwerkt zitten in een skipas? Onthoud je antwoord(en) en bekijk straks of je het  juiste had.

Skipas-1
Voor we gaan kijken over welke kostenposten we het hebben, is het belangrijk te weten dat een skigebied zijn inkomsten alléén haalt uit de verkoop van skipassen. Dat verzacht het leed misschien iets.

Laten we eens gaan kijken!

1. De skiliften
Skiliften gebruiken we tijdens onze wintersportvakantie veelvuldig. Tenzij je van plan bent te gaan toerskiën, maar dat even terzijde. Naast het gebruik van elektriciteit vergt deze ook een hoop onderhoud. Dit zijn kosten waar wij skiërs en boarders allemaal aan meebetalen.

2. Onderhoud aan de skipistes en veiligheid
Zodra wij feest aan het vieren zijn, of al op één oor liggen, zijn de pistebully’s voor ons aan het werk om de volgende dag weer te kunnen genieten van een top skidag! Maar deze machines hebben brandstof nodig én moeten worden onderhouden. Ter beeldvorming: De aanschaf van een pistenbully kost gemiddeld zo’n € 300.000,-(!) en dan komen de kosten voor het onderhoud en het brandstofgebruik er nog eens bij. Het plaatsen van pistemarkeringen en het controleren van lawinegevaar is ook een belangrijk onderdeel om ons verblijf op de skipiste zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Sneeuwkanon

3. Sneeuwkanonnen
Tja, waar zouden we afgelopen december zijn geweest zonder deze prachtdingen? Dan werd het mountainbiken, wandelen of een stadsbezoek. Een sneeuwkanon verbruikt veel water en een aanzienlijke hoeveelheid energie. Als je er vanuit gaat dat de aanschaf van een sneeuwkanon gemiddeld zo’n € 30.000,- kost (en dan moet ie nog gaan draaien/sproeien) dan kun je je wel voorstellen dat dit een enorm grote kostenpost kan zijn voor een skigebied. Tel het aantal sneeuwkanonnen maar eens in het skigebied en je weet ongeveer hoeveel geld er nodig was voor de aanschaf. Hoeveel een sneeuwkanon jaarlijks totaal kost (inclusief water- en energieverbruik) hangt natuurlijk helemaal af van de weersituatie in een skiseizoen. Veel sneeuw en kou betekent dat de sneeuwkanon minder hoeft te draaien. Duidelijk is dat december 2015 een vrij dure maand is geweest voor veel skigebieden…

4. Personeel
Om de bovengenoemde onderdelen mogelijk te maken heb je persoon nodig. Je kunt nog zoveel skiliften, pistebully’s en sneeuwkanonnen hebben, maar je hebt personeel nodig om alles te laten functioneren en in goede banen te leiden. Logisch dat deze mensen betaald moeten worden.

5. Investeringen in skigebied
Als alle kosten zijn betaald moet er ook nog rekening worden gehouden met de toekomst van het skigebied. We willen  snellere skiliften, verwarmde liftstoelen, meer skipistes etc. Vaak zijn het de skigebieden zélf die deze kosten moeten ophoesten, hoewel de ‘zwakkere broeders’ nog wel eens steun krijgen van de overheid. Wist je dat de skigebieden in de Alpen vorig skiseizoen bij elkaar zo’n 600 miljoen euro hebben geïnvesteerd aan vernieuwingen?

gondol-arena

Ik hoop dat ik je hiermee wat meer inzicht heb kunnen geven in de kosten van je skipas en hoe deze kosten zijn opgebouwd. Persoonlijk vind ik de kosten voor een skipas gemiddeld genomen vrij realistisch, zeker in de drukkere/toeristische gebieden, maar ik stel ook graag hoge eisen aan een skigebied waardoor ik de bedragen accepteer.

Ik benieuwd naar jouw mening.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties